Analisis Kearifan Lokal Keripik Sanjai Di Kota Bukittinggi Sebagai Sumber Belajar Biologi Materi Keanekaragaman Hayati

  • Kurnia Wulansari Universitas Negeri Padang
  • Dian Intan Rahmadhani Universitas Negeri Padang
  • Nur Aisyah Putri Universitas Negeri Padang
  • Sri Wahyuni Universitas Negeri Padang
  • Abdul Razak Universitas Negeri Padang
  • Fitri Arsih Universitas Negeri Padang
Keywords: Local Wisdom, Sanjai Chip, Biology Learning Resources

Abstract

Indonesia has a variety of cultures and customs that are spread throughout the region so that it has its own local wisdom. Local wisdom is knowledge gained from previous experience based on the surrounding environment that can be used to solve problems and fulfill daily needs. One form of local wisdom in Bukittinggi City is Sanjai Chips with raw material, namely cassava. By utilizing cassava, it can be implemented in biology learning, namely about material on biodiversity. This study aims to analyze the local wisdom of sanjai chips in biology learning. This type of research is descriptive research using the observation method. Based on the results of the study showed that the raw material for sanjai chips used was yam lambao or sweet potato bread, with a harvest age of about 6-7 months. local wisdom Sanjai chips have local wisdom (indigenous science) which contains the concept of Biology so that teachers are expected to be able to use the local cultural context in the Biology learning process.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Abdul Razak, Universitas Negeri Padang

Program Studi Magister Pendidikan Biologi

Fitri Arsih, Universitas Negeri Padang

Program Studi Magister Pendidikan Biologi

References

Affandi, I. (2020). The Influence of Cultural and Citizenship Literacy on Students’ Critical Thinking Skill. Cendekia: Jurnal Kependidikan Dan Kemasyarakatan, 18(1) : 49–66.

Arbi, I. (2018). Pendaftaran Varietas Lokal Ubi Roti. Berita Resmi PVT. Jakarta.

Badan Pusat Statistik. (2015). Provinsi Sumatera Barat Dalam Angka 2015. Padang: Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Barat.

Harbi, D. I., & Rahmanelli. (2019). Eksistensi Industri Kerpuk Sanjai di Kecamatan Mandiangin Koto Selayan. Jurnal Buana, 3 (3) : 488-497.

Khusniati, M. (2014). Model Pembelajaran Sains Berbasis Kearifan Lokal Dalam Menumbuhkan Karakter Konservasi. Indonesian Journal Of Conservation, 3 (1) : 67-74.

Mahdi, H. R., Sayamar, E., & Rosnita. (2019). Kajian Kearifan Lokal Ubi Kayu Dalam Usaha Kerupuk Sanjai Di Kota Bukittinggi. Jurnal Sungkai, 7 (1) : 12-26.

Nuralita, A. (2020). Analisis Penerapan Model Pembelajaran berbasis Etnosains dalam Pembelajaran Tematik SD. MIMBAR PGSD Undiksha, 8(1), 1–8.

Panjaitan, A., & dkk. (2014). Korelasi Kebudayaan dan Pendidikan (Membangun Pendidikan Berbasis Budaya Lokal). Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Indonesia.

Simatupang, P. (2012). Meningkatkan Daya Saing Ubi Kayu Kedelai dan Kacang Tanah Untuk Meningkatkan Pendapatan Petani, Ketahanan Pangan, Nilai Tambah, dan Penerimaan Devisi. Prosiding Seminar Nasional Tanaman Pangan Inovasi Teknologi Berbasis KetahananPangan Berkelanjutan Buku 3 (pp. 704-713). Bogor: Pusat Penelitian dan Pengembangan Tanaman Pangan.

Suhartini. (2009). Kajian Kearifan Lokal Masyarakat Dalam Pengelolaan Sumber Daya Alam dan Lingkungan. Prosiding Seminar Nasional, Penelitian Pendidikan, dan Penerapan MIPA. Yogyakarta: Jurusan Pendidikan Biologi FMIPA Universitas Negeri Yogyakarta.

Wibowo, A., & Gunawan. (2015). Pendidikan Karakter Berbasis Kearifan Lokal (Konsep, Strategi, dan Implementasi). Yogyakarta: Pustaka Belajar.

Winarto, Y. T., & Choesin, E. M. (2014). Pengayaan Pengetahuan Lokal, Pembangunan Pranata Sosial: Pengelolaan Sumberdaya Alam dalam Kemitraan. Antropologi Indonesia, 0(64) : 91–106.

Published
2022-10-27
How to Cite
Wulansari, K., Intan Rahmadhani, D., Aisyah Putri, N., Wahyuni, S., Razak, A., & Arsih, F. (2022). Analisis Kearifan Lokal Keripik Sanjai Di Kota Bukittinggi Sebagai Sumber Belajar Biologi Materi Keanekaragaman Hayati. Symbiotic: Journal of Biological Education and Science, 3(2), 71-76. https://doi.org/10.32939/symbiotic.v3i2.58