Mini Simple Physical Test Research The Effectiveness of Eco-enzyme for Water Pollution

  • Rivatri Julianti Karila Universitas Negeri Padang
  • Muhyiatul Fadilah Universitas Negeri Padang
  • Rahmawati Darrusyamsu Universitas Negeri Padang
  • Siska Alicia Farma Universitas Negeri Padang
  • Rahmadhani Fitri Universitas Negeri Padang
  • Ganda Hijrah Selaras Universitas Negeri Padang
Keywords: Eco-enzyme, Physical Observation, Water Pollution

Abstract

Water is a component that plays an important role in life on earth. Water that used for everyday life is also has a standard for its quality. However, the availability of water with suitable quality is difficult to obtain. This is due to water pollution originating from human activities, making the water quality decline and unfit for use. Therefore, the problem of water pollution needs special attention. Recently, practiciorurs were found a solution toafound to overcome the pollution, one of which is by using eco-enzyme. This study discusses a simple procedure in the form of physical observation to determine the effectiveness of eco-enzyme for water pollution. The results showed that Eco-enyzme is effectiveness in overcoming water pollution by changes in smell, color, and turbidity.

Keyword : Eco-enzyme, Physical Observation, Water Pollution

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agustiningsih, D., Budi Sasongko, S., dan Sudarno, S. (2012). Analisis kualitas air dan strategi pengendalian pencemaran air Sungai Blukar Kabupaten Kendal. Jurnal PRESIPITASI, 9( 2): 64-71.

Andini, N. F. (2017). Uji Kulaitas Fisik Air Bersih pada Sarana Air Bersih Program Penyediaan Air Minum dan Sanitasi Berbasis Masyarakat (PAMSIMAS) Nagari Cupak Kabupaten Solok. Jurnal Kepemimpinan dan Pengurusan Sekolah, 2(1): 7-16.

Araina, E. (2019). Uji Sederhana Kualitas Air Di Lingkungan Perumahan. Journal of Tropical Fisheries, 14(1): 11–15.

Arifin, L. W., Syambarkah, A., Purbasari, H. S., Ria, R., dan Puspita, V. A. (2009). Introduction of eco-enzyme to support organic farming in Indonesia. Asian Journal of Food and Agro-Industry, 2 (Special Issue).

Atifah, Y., Violita dan A. Achyar. (2021). Training Simple Analysis For Lake Water Pollution For The Nagari Community Of Kampung Batu Dalam Solok District, West Sumatra. Pelita Eksakta, 4(2): 148-153.

Atifah, Y., M. Lubis., L. T. Lubis., dan A. Maulana. (2019). Pencemaran Pestisida pada Sungai Batang Gadis, Mandailing Natal, Sumatera Utara. BIOEDUSCIENCE, 3(2): 100-105.

Chandra. 2006. Penghantar Kesehatan Lingkungan. EGC: Jakarta.

Fadillah, M., H. Alberida., dan I. Irdawati. (2011). Deteksi Kapsul dan Slime pada Bakteri Patogen yang Diisolasi dari Benih Lele Dumbo (Clarias gariepinus). JURNAL SAINSTEK, 3(2): 124-128.

Farma, S. A., D. Handayani., I. L. E. Putri, dan D. H. Putri. (2021). Pemanfaatan Sisa Buah dan Sayur sebagai Produk ECOBY Eco-enyzyme di Kampus Universitas Negeri Padang. Suluah Bendang, 21(2): 81-88.

Fitria, A., Yahya, dan D. U. Wahyuni. (2021). Pemberdayaan Ekonomi Anggota Pembinaan Kesejahteraan Keluarga (PKK) di Masa Pandemi Melalui Digital Marketing Atas Produk Eco-enzyme. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1): 92-100.

Harahap, R. G., Nurmawati, N., Dianiswara, A., & Putri, D. L. (2021). Pelatihan Pembuatan Eco-enzyme sebagai Alternatif Desinfektan Alami di Masa Pandemi Covid-19 bagi Warga Km. 15 Kelurahan Karang Joang. SINAR SANG SURYA: Jurnal Pusat Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1): 67-73.

Irmaningtyas. (2016). Biologi Untuk SMA/MA Kelas X. Erlangga: Jakarta.

Jannah, M., N. Firdha., H. A. Idrus., dan S. A. Farma. (2021). Organoleptic Test of Eco-enzyme Products from Vegetable and Fruit Waste. Prosiding SEMNAS BIO 2021, 1(1): 198-205.

Herlambang, A. (2006). Pencemaran Air dan Strategi Penanggulangannya. JAI, 2(1): 16-29.

Mardhiyah, K., A. Islami., F. Gusdiansyah, F. Saputra. dan S. A. Farma. (2021). ECOBY TECHNO SYSTEM, Pengelolaan Limbah Organik Menjadi Produk Eco-enzyme untuk Mendukung Nol Limbah Pasar Indonesia. Internasional Journal, 1(1): 8-14.

Penmatsa, B., C. Sekhar., B. S. Diwakar, dan T. Nagalakhsmi. (2019). Effect of Bio-Enzyme in the Treatment of Fresh Water Bodies . International Journal of Recent Technology and Engineering, 8(153): 308-310.

Peraturan Menteri Kesehatan. (2010). Persyaratan Kualitas Air Minum, No 492. Menteri Kesehaatan Republik Indonesia.

Pranata, L., Kurniawan, I., Indrayati, S., Rini, M. T., Suryani, K., dan Yuniarti, E. (2021). Pelatihan Pengolahan Sampah Organik Dengan Metode Eco-enzyme. Indonesian Journal Of Community Service, 1(1): 171-179.

Rochyani, N., R. L Utpalasari., dan I. Dahliana. (2020). Analisis Hasil Konversi Eco-enzyme Menggunakan Nenas (Ananas comosus) dan Pepaya (Carica papaya L.). Jurnal Redoks, 5(2): 135-140.

Suratmo, G. (2007). Analisis Mengenai Dampak Lingkungan. Yogyakarta: UGM Press.

Published
2022-10-26
How to Cite
Karila, R. J., Fadilah, M., Darrusyamsu, R., Farma, S. A., Fitri, R., & Selaras, G. H. (2022). Mini Simple Physical Test Research The Effectiveness of Eco-enzyme for Water Pollution . Symbiotic: Journal of Biological Education and Science, 3(2), 83-89. https://doi.org/10.32939/symbiotic.v3i2.75